Sutomore, Crna Gora

Sutomore se nalazi na crnogorskom primorju 7 km sjeveroistocno od Bara i zahvata priobalni pojas od više slikovitih uvala iznad dugackih raznorodnih plaža, koje su iskonski oblikovali talasi Jadranskog mora.

Sutomore je davno poznato i renomirano ime na turistickoj karti Evrope. Svojim geografskim položajem pitoresknim planinskim vencima u zaledu bujnog mediteranskog rastinja na padinama, prostranim pešcanim plažama i otvorenom pucinom Jadranskog mora stvorili su se neponovljivi klimatski uslovi koji Sutomore ukljucuju u najpovoljnije zdravstveno rekreativne regione Južne Evrope. Osim toga, prema najnovijim istraživanjima Sutomore se nalazi na prvom mjestu po broju suncanih dana u Jugoslaviji. Udobni hoteli, restorani i kafici, sportski tereni iza prelepih pešcanih plaža pružaju gostu sve uslove za odmor, zabavu i rekreaciju.

Sutomore je kroz vjekove bilo ribarsko naselje, gusarsko svratište izmedu utvrdenih gradova: Stari Bar (Antivari), Haj Nehaj i Golo Brdo. Brojni arheološki nalazi i zapisi, crkve i manastiri govore o stalnom velikom interesu i minulih generacija kroz vjekove za ovo podrucje.

Osim pešcanih plaža Sutomore ima i brojne divlje plaže-uvale za romanticare i avanturiste medu kojima ce svako naci svoju omiljnu pjeskovitu, šljunkovitu ili kamenitu plažu ali uvek toplu i ljekovitu bez talasa i vetrova. Prozirno more, raznobojni šljunak i kamene skulpture hridina na svoj nacin pokazuju šarm i ljepotu prirode.

Sutomorske uvale su prava adresa za ljetovanje u kostimima Adama i Eve, mjesta za ponovni dodir tela sa blagodetima majke prirode i utocište bjeguncima od cestog sivila urbane svakodnevnice. Sutomore ce Vam ponuditi svoje prirodne kulinarske darove – specijalitete spremljene na domacem maslinovom ulju na bezbroj nacina od riba i ljuskara crnogorskog primorja: San Pjetro, zubatac, brancin, orada, pagar, barbun, gof, jastog, karlo, škampi, gambor, hobotnice, lignje, sipe. Za dobar aperitiv ponudice Vam crnogorsku lozu "Kruna", a uz jelo uživajte u visoko kvalitetnim vinima Vranac i Krstac.